Week van het zien

Meer dan 8 op 10 mensen heeft klachten over de negatieve effecten van blauw licht.
Een hele week in het teken van uw ogen, met advies en screenings, tijdens de 13de editie van de “Week van het Zien”

De nieuwe lichtbronnen (LED, xenon, digitale schermen) maken doorgaans ons leven makkelijker maar kunnen nefast zijn als we onze ogen niet voldoende beschermen.
83% van de bevraagde gebruikers heeft last van allerhande ongemakken aan de ogen. Van 14 tot 21 oktober 2017 kan het publiek een ogentest laten uitvoeren tijdens de ‘Week van het Zien’


Een week om de ogen te testen

Tijdens de 13de editie van de ‘Week van het Zien’ wordt er aandacht besteed aan de bescherming van de ogen, meer bepaald aan de nefaste gevolgen van blootstelling aan blauw licht via allerhande digitale schermen (tablets, smartphones, …) Opticiens benadrukken het feit dat we dagelijks tot 40% meer blootgesteld worden aan stralingen. Een Europese enquête* toont aan dat meer dan 83% van de gebruikers van deze apparaten klagen over oogproblemen. Daarom is het noodzakelijk dat we onze ogen beschermen, dat we blauw licht filteren en ons zicht regelmatig laten controleren. De deelnemende opticiens testen uw ogen en geven u advies tijdens de ‘Week van het Zien’.

(*) Millward Brown: Consumer attitude towards anti-reflective coatings

Blauw licht

Het blauwe deel van het zichtbaar lichtspectrum wordt ook wel hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV) genoemd. Blauw licht is aanwezig in daglicht maar ook in de nieuwe lichtbronnen zoals LED, xenon-licht en spaarlampen en eveneens in de straling van digitale schermen. Deze lichtbronnen mogen dan nog ons dagelijks leven vergemakkelijken, onze ogen worden hierdoor veel meer blootgesteld aan blauw licht dan vroeger. Hoewel het gaat over een natuurlijk fenomeen is het duidelijk dat een overmatige blootstelling aan blauw licht een negatief effect kan hebben op uw zicht en uw biologische klok.

Effect bij kinderen en volwassenen

Naast vermoeide ogen en verminderde contrasten, kan overmatig blootstellen aan blauw licht leiden tot een troebel zicht. Erger nog, het is wetenschappelijk bewezen dat het de aanmaak van melatonine, een hormoon dat onze slaap regelt, afremt. De slaapkwaliteit wordt hierdoor ernstig verstoord, zowel bij volwassenen als kinderen. Er kunnen problemen opduiken om wakker te worden ’s morgens en gedurende de dag kan visuele vermoeidheid de kop opsteken. Er is dus geen ontsnappen aan de gevolgen van blauw licht die stijgen naargelang het toenemend gebruik van digitale media.

Oplossingen

Gelukkig bestaat er een oplossing om de dagelijkse blootstelling aan blauw licht te reguleren. Brillen met een extra filterlaag filteren makkelijk en zeer precies schadelijke golflengten uit het spectrum. Dit is een zeer doeltreffende en betrouwbare oplossing. Er bestaan eveneens verschillende apps zoals “Twilight” die je kan installeren op je smartphone of tablet en die de lichtsterkte aanpassen naargelang je biologische ritme (het blauw licht wordt enkel tijdens de dag en ’s avonds gefilterd, niet ’s morgens).

Praktisch:

  •     Week van het Zien
  •     Van 14 tot 21 Oktober 2017
  •     Deelnemende opticiens: www.weekvanhetzien.be
  •     Een initiatief van de W.C.O. (World Council of Optometry) in samenwerking met de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie)


Over de A.P.O.O.B

De A.P.O.O.B (Algemene Opticiens- en Optometristenbond van België) werd in 1923 opgericht om de belangen van het beroep van de opticien-optometrist te behartigen. Ze fungeert als gesprekspartner in het kader van wetswijzigingen en de uitbreiding van Europese regelgeving.

Bron: https://www.weekvanhetzien.be/pers

5 October 2017